Domama | Uleiuri DoTerra si cum sa le folosesti

Cum se folosesc uleiurile esentiale doTerra?

Pe măsură ce cercetările privind uleiurile esențiale continuă să se dezvolte, obținem o mai bună înțelegere a metodelor de aplicare.

Toate metodele de aplicare sunt sigure atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, inclusiv metodele aromatice, topice și interne. Da, am spus noi pe plan intern. Una sau mai multe metode de aplicare pot fi utilizate pentru o gamă largă de aplicații de sănătate emoțională și fizică. Ele pot fi folosite un singur ulei la un moment dat sau în amestecuri complexe în una dintre cele trei metode:

1. Aromatic

Simțul mirosului este un instrument care poate provoca răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice. Uleiurile esențiale sunt absorbite rapid de receptorii de miros, care au o legătură directă cu sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. Sistemul limbic este o parte a creierului care susține o varietate de funcții, inclusiv mirosul, emoțiile, comportamentul și memoria. Din acest motiv, uleiurile esențiale au un efect deosebit de puternic prin aplicarea aromatică.

Termenul aromaterapie derivă din faptul ca uleiurile esențiale sunt, prin natura lor, aromatice.

Plantele au fost folosite initial „per fumum” pentru a alunga spiritele rele cand cineva se imbolnavea. A urmat extragerea substantele pentru a mirosi bine si a alunga aceste spirite rele – de aici parfum, denumirea dar si folosirea sa initiala. Ulterior au fost cercetate si folosite terapeutic.

Parfumul lor poate genera răspunsuri fiziologice, mentale și emoționale puternice.

Uleiurile esențiale sunt substante volatile, ceea ce înseamnă că se evaporă rapid și sunt rapid absorbite în corp.

Procesul de convertire a aromelor în creier se numește olfacție sau mirosire și se datorează sistemului olfactiv.

  1. Cea mai ușoară metodă de a utiliza uleiurile esențiale aromatic este să deschidem o sticlă și să inspirăm parfumul. Această metodă se numește inhalare directă.
  2. Pentru a îmbunătăți metoda, puneți o picătură de ulei în palme, frecați-le una de cealaltă, apoi uniți mâinile și inspirați din palme (nu e necesar sa lipiți palmele de față). Această metodă se numește inhalalare uscată.
  3. O metodă alternativă este de a pune câteva picături de ulei pe o bucată de material sau o batistă și să inspirați din aceasta. Practic incepem difuzarea astfel.

 

Difuzarea uleiurilor esențiale ajută la îmbunătățirea dispoziției noastre, purificarea aerului din camere și eliminarea mirosului unei încăperi. Alte utilizări includ o abordare țintită pentru a ne relaxa sau a ne stimula mental. O altă utilizare recomandată a difuzării este în cazul unei probleme de ordin respirator.

O altă modalitate de a folosi uleiul esențial aromatic este să amestecăm apă sau alcool (grija insa cand amestecam cu alcool pe ce suprafete si sa nu fie copii in preajma. Francezii folosesc o substante speciala de dilutie numite solubol – solutie naturala folosita pentru a ajuta la dispersarea UE in apa) cu ulei esențial într-un recipient tip spray, de preferat din sticlă. Amestecul poate fi dispersat în aer cu rol deodorizant de cameră, pe diverse suprafețe de mobilier sau textile.

2. Topic

Actiune topicaAplicarea locală este o metodă foarte eficientă de aplicare a uleiurilor esențiale. Deoarece uleiurile esențiale au greutăți moleculare scăzute și sunt liposolubile, ele pătrund ușor în piele. Odată absorbite, rămân în zona aplicată pentru un beneficiu localizat. Deși uleiurile esențiale sunt ușor absorbite, există multe modalități de a crește absorbția. Folosirea unui masaj ușor va crește fluxul de sânge către zona de aplicare, îmbunătățind la rândul său distribuția în întregul corp.
Uleiurile esențiale sunt liposolubile. Datorită compoziției chimice, ele sunt absorbite direct și intră în fluxul sanguin când sunt aplicate direct, motiv pentru care este atât de importantă calitatea. Multe

dintre uleiurile de calitate se pot folosi în siguranță direct, adică se pot aplica direct pe piele fără ulei purtător.

Cand le folosim TOPIC intra in discutie 1. permeabilitatea si 2. penetrabilitatea UE – de aceea, spre exemplu, la copiii mici unde permeabilitatea pielii este mai mare, se recomanda o dilutie mai mare (adica disolvarea/transportul UE intr-un ulei vegetal).

Talpa piciorului este universal acceptată ca fiind locul cel mai indicat de aplicare directă a uleiului esențial, pentru ca permeabilitatea nu este la fel de ridicata ca pe piept, spre ex, si pentru pielea este mai groasa si nu se irita usor.

O altă metodă de bază în aplicarea topică este să combinăm uleiul esențial cu un ulei purtător, adică un ulei cu rol de diluție, cum este de exemplu uleiul fracționat de cocos. Această metodă ajută atât la diluarea impactului uleiului esențial asupra pielii (util pentru copii și persoanele cu piele sensibilă – 2.permeabilitate), cât și la prevenirea evaporării uleiului esențial. Aplicarea uleiului purtător după aplicarea uleiului esențial sporește rezultatul terapeutic. În ambele cazuri, uleiul purtător previne evaporarea rapidă a uleiului esențial. Absorbția este crescuta daca este o zona cu flux sanguin crescut, în zonă, si atunci pielea absoarbe mai efcient componentele valoroase. Masarea pielii după aplicarea uleiului esențial împreună cu un ulei purtător sau aplicarea de căldură pe zonă, ajută la pătrunderea uleiului mai profund în țesuturi, lucru util în special în cazul durerilor musculare, sau al țesuturilor lezate. Uleiul purtător protejează pielea de iritații. Copiii, persoanele în vârstă și cele cu piele sensibilă ar trebui să utilizeze întotdeauna un ulei purtător în cazul aplicării topice a uleiurilor esențiale.

Cele mai cunoscute uleiuri purtătoare sunt: uleiul fracționat de cocos, uleiul de jojoba, uleiul din sâmburi de struguri, uleiul de migdale, uleiul de avocado și uleiul de măsline. Dintre aceste variante, dōTERRA oferă, ca ulei purtător, uleiul fracționat de cocos (îl găsim sub denumirea Fractionated Coconut Oil).

Doza potrivită pentru aplicarea topică diferă de la individ la individ și trebuie adaptată la circumstanțe personale.

DILUTIA ESTE PERSONALIZATA!

Cei mai importanți factori în alegerea diluției sunt vârsta, greutatea și starea generală de sănătate a individului. Este de preferat să începem cu cantitate mică de ulei esențial, și apoi să creștem doza pentru a obține rezultatul așteptat. Aplicarea topică poate fi repetată la interval de 20 de minute în cazuri acute și la interval de 2 până la 6 ore în alte situații. Unele uleiuri se evapora din organism in cateva minute, iar altele pot sta pana la 24h – factorii de care depind sunt in primul rand vascozitatea lor si compozitia chimica, de aceea unele UE sunt „baze” pentru alte UE si le retin mai mult in corp (daca este nevoie) in cazul in care sunt mult mai volatine: EXEMPLU: smirna cu portocala.

Evitați zonele sensibile precum ochii, urechea interioară, zona genitală (doar sub indrumare), suprafețe rupte sau rănite ale pielii!

Uleiurile esențiale mai pot fi utilizate în baie, metodă care poate fi încadrată atât la utilizarea topică, dar și la cea aromatică. Utilizând un emulsificator precum șampon, gel de duș, lapte sau miere, vom dispersa uleiul în apă, în loc să îl lăsăm să plutească deasupra apei. Puteți adăuga 3 până la 10 picături în sarea de baie sau în sare Epsom, apoi lăsați sarea să se dizolve în apă. O alta folosire este si sub forma de scrub – inainte sau dupa baie, in functie de ce dorim sa obtinem sau cum consideram ca este mai bine pentru pielea noastra.

Uleiurile esențiale pot fi aplicate pe punctele reflexogene sau pe terminațiile nervoase de pe palme și tălpi.

3. Intern

Uleiuri esentiale pentru uz internAnumite uleiuri esențiale au o istorie culinară bogată și pot fi folosite ca suplimente alimentare care susțin o varietate de condiții de sănătate. Când presărați scorțișoară pe fulgi de ovăz, sorbiți o cană de ceai de mentă sau adăugați frunze proaspete de busuioc în spaghete, de fapt consumați niște compuși volatili de uleiuri esențiale aromatice. Uleiul esențial aduce multe beneficii pentru sănătate, precum și proprietăți de aromă și aromă alimentelor.

Așa cum consumăm plante sub formă proaspătă, uscate pe post de condimente, infuzate sub formă de ceai, sau utilizate pentru a spori aroma anumitor mâncăruri, tot așa putem ingera uleiuri esențiale cu același scop. Consumăm uleiuri esențiale când mâncăm, ca o stim sau nu.

Plantele aromatice proaspete conțin uleiuri esențiale în procent de 1 până la 2% din greutatea lor. Imaginati-va ca ceea ce va atrage la un trandafir este mirosul sau specific – acesta este dat de UE din petalele sale – procentul acestui ulei esential in trandafir este de sub 1%. UIMITOR cum ne atrage o planta prin ceva ce reprezinta 1% din summumul sau, nu-i asa!

Prin distilare, proprietățile sunt concentrate, amplificate, uleiurile esențiale fiind mai potente decât planta integrală, de aceea trebuie să ingerăm cantități foarte mici.

Uleiurile esențiale sunt liposolubile, cum am specificat mai sus, deci ajung direct la organe, inclusiv la creier. Se cunoaste ca tamaia trece de bariera hematoencefalica. Sunt apoi metabolizate

de ficat și de alte organe. Ingerarea este cea mai potentă metodă de utilizare a uleiurilor esențiale, de aceea dozarea corespunzătoare în concordanță cu recomandările de pe etichetă, precum și alte recomandări profesionale sunt necesare, pentru a evita un supradozaj sau intoxicație. Orice tip de aliment ingerat poate fi toxic în doze prea mari, daca mancati menta – o tufa intreaga – cu siguranta va veti simti rau in aceea zi pentru ca ati ridicat gradul de toxicitate hepatica in corp.

 Studiile moderne și experiența multor utilizatori relevă faptul că ingerarea conform unui dozaj corespunzător este potrivită și sigură. Dozajul pentru uz intern depinde de vârsta, greutatea și starea generală de sănătate a unei persoane.

Din punctul de vedere al utilizării interne, uleiurile esențiale pot fi:

  • luate ORAL
  1. sublingual (1 – 2 picături aplicate direct sub limbă) – cu excepția uleiurilor esențiale cu potențial iritativ
  2. spray perioral – spray de gat cu actiune locala cand avem gatul rosu, inflamat sau afte
  • într-o capsulă vegetală sau din gelatină,
  • în ceai, mâncare sau apă. Căldura afectează proprietățile uleiurilor, de aceea este recomandat să adăugăm uleiul în băuturi calde după ce s-a încheiat procesul de încălzire.

Exista anumite uleiuri care NU sunt recomandate pentru consum intern.

doTERRA marcheaza pe eticheta celor care pot fi utilizate intern cu : „food suppliment”.