Domama | Uleiuri DoTerra si cum sa le folosesti

Ulei esențial de Bergamotă (Citrus Bergamia)

CantitateCantitate: 15ml

Origine: Italia

Metoda de folosire: Difuzare, Topic, Intern

BeneficiiBeneficii:

  • Sprijină digestia sănătoasă, atunci când apar probleme pe fond de stres.
  • În cazul problemelor sistemului respirator, precum tusea fie pe fond emoțional, fie pe fondul agenților patogeni.
  • În ceea ce privește sistemul nervos, ne ajută să avem o persperctivă degajată asupra vieții și evenimentelor de orice fel, ne îndeamnă să lăsăm lucrurile să se desfășoare într-un ritm firesc și natural, pentru că ceea ce nu ne mai folosește este bine să de degajeze din viața noastră, iar ceea ce rămâne, să ne bucure pe deplin.
  • Pe sistem nervos, bergamota este un ulei calmant, relaxant, util în perioadele de adaptare sau de combatere a depresiei și anxietății.
  • Miros și aromă cu impact puternic și imediat, permițând utilizatorului să se liniștească datorită acțiunii puternice. 

Proprietăți terapeutice: analgezic, antibacterian, antidepresiv, antifungic, anxiolitic, carminativ, digestiv

Descriere

Bergamota este cea mai delicată dintre plantele citrice, necesitând o climă și un sol special pentru a se putea dezvolta. În Grecia, fructele încă necoapte sunt consumate cu lingura, ca desert sau alături de cafea.  Presat la rece din coaja fructului de bergamotă, uleiul esențial de Bergamotă este unic și se obține
din cel mai delicat fruct dintre cele folosite în obținerea uleiurilor de citrice, fiind apreciat pentru calitatea aromei sale.

Uleiul de Bergamotă este unic între uleiurile de citrice și datorită faptului că binedispune și calmează în același timp. Bergamota se utilizează de sute de ani pentru efectul său calmant și de reîntinerire a tenului.

 

Mod de Acțiune

FIZIC

În fazele de adaptare

Se aplică topic, diluat, pe piept, zona plexului solar. Ajutor bun în adaptarea la grădiniță.

Pentru sistemul respirator

Se aplică topic, diluat, pe piept.

SE difuzează împreună cu alte uleiuri esențiale benefice sistemului respirator.

Pentru apetit

Se aplică topic, diluat, pe buric.

Se difuzează cu câteva minute înainte de a masă.

Se poate lua intern, într-o capsulă, însoțiti de un ulei vegetal.

Ajutor somn

Se difuzează singur sau în combinație cu alte uleiuri esențiale sau se inhalează direct din sticlă/sau din palme – înainte de somn.

În combaterea prezenței ciupercilor pe piele

Se diluează și se amestecă împreună cu Cimbru și se aplică pe zonele afectate. Se poate lua și intern, în capsulă vegetală, însoțit de un ulei vegetal.

Pentru piele

Se aplică diluat pe zonele de interes pentru acnee, ten gras, eczeme. 

Se poate adăuga la crema hidratantă obișnuită, seara.

Pentru sistem nervos

Pentru a promova o stare de relaxare, calm și a induce liniștirea simțurilor, se aplică pe tălpi.

 

 

MENTAL

Uleiul Stimei de sine

Bergamota este pentru persoanele care resimt disperarea, cele critice cu ele-însele și cu o stimă de sine scăzută. Aduce sprijin chimic celular în a resimți optimismul și dorința de a trăi viața în acceptarea ființei așa cum este ea.

Bergamota devine un ajutor excelent atunci când te simți dărâmat și fără speranță. Trezește dorința de a fi bine și curajul de a încerca sau de a se adapta la contexte noi, care aduc dezvoltare propriei persoane.

Gânduri negative eliberate:

„Nu sunt suficient/ă de bun/ă.”

„Nu mă vor accepta niciodată.”

„Nu sunt la fel de bun/ă ca și X sau Y.”

„Nu am curaj.”

„Nu mă pot arăta în lume așa!”

„Nu mai sper să fiu bine vreodată!”

Gânduri pozitive susținute: 

„Mă simt unic/ă.”

„Am curaj să arăt așa cum sunt.”

” Am curajul să trec prin această experiență.”

” Sunt optimist/ă și cred că totul va fi bine.”

” Nu mă tem să trec prin această experiență.”

Sugestie de utilizare:

Aromatic – dimineața și seara înainte de culcare, inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona pieptului, plexului solar, tâmple sau în palme – de câte ori este nevoie.

EMOȚIONAL

Bergamota are un efect de curățare a sentimentelor stagnante și a credințelor limitative. Oamenii, din cauza sentimentelor profunde că nu sunt demni de iubire, că nu sunt destul pentru ei și alții, se ascund în spatele a multiple fațade. Le spunem măști cel mai adesea, pe care Bergamota ne ajută să le scoatem pentru a reapărea starea de bucurie genuină generată de conștientizarea propriei puteri și frumuseți.

Emoții negative eliberate:

disperare, stimă de sine joasă, criticism, judecată aspră față de sine, lipsa speranței, credința că ești nedemn de iubire

Emoții pozitive promovate:

acceptare deplină, optimism, încredere. speranță, senzația de deplinătate în sine, ușor de iubit

Sugestie de utilizare:

Aromatic –  inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona pieptului, plexului solar, tâmple sau în palme – de câte ori este nevoie.

SPIRITUAL

Uleiul

Acceptării personale

Afirmația

” Am încredere în cine sunt eu.”

 Bergamota deschide calea fiecărui către abandonul judecății de sine aspre și demoralizante, pentru a permite iubirii de sine să aducă curaj și speranță. Curajul de a trăi deplin tot ceea ce simțim, gândim și dorim să întreprindem. Bergamota aduce sentimentul că ești destul atât pentru tine, cât și pentru partenerul/a ta sau pentru orice relație socială ai. Atunci când nu poți singur să găsești încrederea, Bergamota facilitează îmbinări chimice care duc la optimism și de acolo la siguranța încrederii în cine ești, cine vrei să devii, treptat, trecând prin diversele etape ale vieții.

Conștientizez că încrederea în mine este o repetare a acțiunilor mele binefăcătoare către alții și a capacităților mele dezvoltate cu fiecare relaționare.

Oamenii ne oferă înțelegere și iubire atunci când mă arăt așa cum sunt cu adevărat și simt în toată profunzimea mea.

Viața aceasta este tărâmul acțiunilor mele și al desfășurării capacităților mele de a face bine altora, activități din care îmi hrănesc starea de împlinire personală.

Sugestie de utilizare:

Aromatic – inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona pieptului, plexului solar, tâmple sau în palme – de câte ori este nevoie.

Informații Produs

AROMATIC

    • Adaugă câteva picături într-un sticluță cu pulverizator, cu apă, și pulverizți pe suprafețe sau pe mâini, pentru a proteja împotriva factorilor dăunători de mediu.
    • Difuzează, pentru a schimba mirosul aerul și pentru a ține aerul curat în casă. Folosește 3-4 picături în difuzor pentru a purifica aerul încăperii în care dormi sau lucrezi.
    • Difuzează periodic, atunci când există în familie un copil care se pregătește de integrarea într-un colectiv.
    • Foloseste-l, în difuzor, in timpul meditatiei, pentru a induce o stare de relaxare și reîmprospătare.
 

TOPIC

  • Pentru masaj, amestecă 5 picături cu 10 ml de ulei cărăuș și atenție la fotosensibilitatea pielii după aplicarea acestui ulei citric.
  • Pentru baie, amestecă 5 picături cu 5 ml de ulei cărăuș sau în sare de baie.
  • Pentru utilizarea ca parfum, amestecă 1 picătură cu 5 picături de ulei cărăuș sau 10ml apă.
  • Bergamota poate fi de ajutor în eliminarea crampelor abdominale și pentru o mai bună digestie.
  • Aplică 1-2 picături, diluate, pe piept/plex solar/diafragmă, pe ceafă sau pe zonele interesate, atunci când aveți o problemă a sistemului nervos de adaptare, de anxietate sau stres de relaționare în contexte sociale.
  • Uleiul esențial de Bergamotă se utilizează frecvent în masajul terapeutic, datorită acțiunii sale calmante atât la nivelul pielii, cât și al mentalului.
  • Este utilizat într-o mare varietate de parfumuri datorită aromei sale deosebite și a acuității sale. Astfel, îl regăsim în creme, loțiuni, săpunuri, săruri de baie și produse pentru îngrijirea tenului sau a buzelor.
  • Aplicat în zona abdomenului inferior spre zona pelvină, dar și lombar – ne sprijină sistemul genito-urinar, putând fi folosit în caz de infecții ale acestuia, mai ales combinată cu ulei esențial de Santal, Piper Roz, Pin, Ienupăr.
  • Pentru tusea spasmodică și infecții respiratorii, Bergamota se combină cu ulei esențial de Salvie, Ienupăr, Eucalipt sau Cardamom pentru că acestea ajută în fluidizarea mucusului de pe căile sistemului respirator.
  •  Uleiul esențial de Bergamotă doTerra se poate combina cu cele de Lavandă, Salvie, Geranium, Piper negru, Coriandu, Ghimbir și, ocazional diluat mult cu cel de Cuișoare, pentru diversele probleme ale sistemul osteo-articular și muscular.
  • Împreună cu uleiurile esențiale de Ylang-Ylang și Lavandă ajută la stabilizarea hipertensiunii.

INTERN

  • Uleiul esențial de Bergamotă se poate adăuga la ceaiul/smoothie-ul obișnuit pentru a îi conferi aromă, folosiți însă un emulsifiant care să îl integreze cu apa. Evitați astfel să rămână pe marginea ceștii sau să fie prea puternic în zona periorală producând inconfort.
 

CASĂ

  • Este un agent natural de curățare. Amestecat cu cu apă și cu un alt ulei antiseptic, poate fi folosit pentru prepararea unei soluții puternice de curățare pentru uz casnic.
  • Pulverizează pentru a crea un odorizant de aer care acționează impotriva agenților patogeni din aer, aducând o atmosferă curată cu un miros proaspăt, revigorant.

Frontiers in Pharmacology

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345801/

Stres și anxietate

Studiile clinice privind aplicațiile terapeutice ale BEO se concentrează exclusiv pe domeniul aromoterapiei, sugerând că utilizarea acestuia poate fi utilă pentru reducerea anxietății și stresului.

Psoriazis
Studiul clinic pe subiecții cu psoriazis care au făcut un tratament cu raze UVB şi ulei esenţial de bergamotă aplicat pe zonele psoriazice cu 30 de minute înainte de proceduri, de trei ori pe săptămână, a arătat o reducere a severității ariei psoriazice comparativ cu valoarea inițială.

Sistemul nervos
Mai multe studii clinice despre aromaterapie cu ulei de bergamotă, în combinație cu alte uleiuri esențiale, au arătat rezultate încurajatoare în reducerea anxietății și a stresului, depresiei, ameliorarea durerii și reducerea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace.

Antibacterian
Studiul a relevat că uleiul esenţial de bergamotă are activitate atât antibacteriană, cât și antifungică împotriva Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus și, respectiv, Staphylococcus aureus și dermatophytes.

 Împotriva speciilor de Candida, in vitro, uleiul esențial de Bergamotă sugerează că ar putea fi adjuvant promițător în tratamentul topic al candidei. 

Linaloolul s-a dovedit a fi cea mai eficientă componentă antibacteriană în timpul studiului, in vitro, a uleiului și vaporilor de bergamotă și a componentelor sale împotriva agenților patogeni comuni de origine alimentară. Are efect antibacterian asupra mai multor paraziţi, fungii, monocite, mucegaiuri şi patogeni. 

Antiinflamator
Acțiunea antiinflamatoare a uleiului esențial de bergamotă a fost demonstrată folosind şoareci de laborator la care li s-a aplicat caragenan pentru a le provoca un edem la nivelul lăbuţei .

Cancer
S-a descoperit că uleiul esențial de bergamotă inhibă supraviețuirea și proliferarea celulelor neuroblastomului SH-SY5Y, care este responsabil pentru apariţia cancerului la copii,  prin activarea unor căi multiple care duc la moartea celulelor atât necrotice, cât și apoptotice . Mai mult, au arătat că asocierea limonenului și acetatului de linalil, dar nu și expunerea la ceilalţi compuşi din sinergie, a cauzat o citotoxicitate semnificativă, sugerând rolul major al acțiunii combinate a tuturor compuşilor din ulei în moartea celulelor canceroase.

Activitatea neuropsihofarmacologică şi neuroprotectoare
Au fost urmărite efectele anxiolitice ale uleiului esenţial de bergamotă în comportamente legate de anxietate, labirint și testele hole board și apoi măsurarea nivelurilor induse de stres în comparație cu efectele diazepamului. Uleiul esenţial de bergamotă (2,5%) și a prezentat efecte de tip anxiolitic asemănător cu a diazepamului.

Într-un studiu clinic randomizat (Ni et al. 2013), realizat pe pacienţi în stadii preoperator (în stare conștientă înainte de intervenţie chirurgicală) inhalarea uleiului esenţial de bergamotă a ajutat la diminuarea stării de anxietate.

Într-un studiu clinic(Wilkinson 2007) realizat pe bolnavii de cancer, rezultatele au arătat că masajul aromaterapeutic cu ulei esenţial de bergamotă are efecte antidepresive pe termen scurt (2 săptămâni după ultima aplicare).

Efecte analgezice
Răspunsurile pielii la acţiunea inflamatorie a capsaicinei au fost semnificativ reduse după administrarea de uleiul esenţial de bergamotă. 

Antifungic
Sanguinetti et al. (2007) au testat, în vitro, efectele uleiului esenţial de bergamotă asupra 92 de tipuri de dermatofiţi (fungii care se hrănesc cu keratoză, numite adesea impetigo sau tinea). 

Carminativ. Digestiv
Fructul de bergamotă este folosit pentru probleme digestive. Inclusiv renumitul ceai Earl Grey conţine ulei de bergamotă în compoziţia sa pentru a-i oferi efecte digestive.  Uleiul de bergamotă este recunoscut pentru proprietăţile sale carminative. (Ravindran 2017)

AROMATIC

Se difuzează

Se poate pune într-o sticlă cu atomizor și se pulverizează

Se inhaleză direct din sticlă

TOPIC

Se aplică direct pe piele, în zonele unde se dorește obține un efect, după o diluare corespunzătoare.

Se folosește topic pentru sentiment de pace, calm, liniste, energizare, digestie îmbunătățită, repelant insecte, antiviral, antibacterian, antifungic, carminativ,

INTERN

Uleiul esential de Bergamotă se folosește intern preponderent în capsule. Recomandăm să fie însoțit mereu de un produs emulsifiant (precum ulei vegetal) care să îl înglobeze și să evite arsurile interne.

Pentru cei care au acasă animale de companie, uleiurile esențiale nu sunt potrivite pentru toate animalele. Parcurge ghidul de la secțiunea dedicată animalelor de companie. pentru a ști ce uleiuri acceptă ele. Asigură-te că ușa încăperii este deschisă mereu, astfel încât acestea să poată părăsi încăperea în cazul în care simt disconfort, iar dacă apar reacții neobișnuite adresează-te medicului veterinar.

 

Simone Perna et al

Antiinflamator și antioxidativ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6392855/

Rezumăm efectele bergamotei (extract, suc, ulei esențial și fracțiune polifenolică) asupra bolilor cardiovasculare, osoase, inflamatorii, ale pielii, modificări ale dispoziției, anxietate, durere și stres. Această revizuire a inclus un total de 31 de studii.

 

Posibilă sensibilitate a pielii, mai ales dacă este oxidat. De aceea se păstrează corespunzător.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Dacă ești însărcinată, alăptezi sau te afli sub supraveghere medicală, consultă cadrul specializat cu care colaborezi în curele tale.

Evită contactul cu ochii, urechea internă sau zonele sensibile.

Înainte de a folosi uleiurile esențiale, asigură-te că ai luat la cunoștință regulile de bază privind siguranța folosirii uleiurilor esențiale.

Atunci când sunt folosite topic, uleiurile esențiale se diluează conform graficului de dozare care ține cont de vârstă, greutate și condiția persoanei. În situații individuale particulare, ia legătura cu educatorul tău în aromaterapie.

 Pentru cei care au acasă animale de companie, uleiurile esențiale nu sunt potrivite pentru toate. Parcurge ghidul de la secțiunea pentru animalele de companie. Asigură-te că ușa încăperii este deschisă mereu, astfel încât acestea să poată părăsi încăperea în cazul în care simt disconfort, iar dacă apar reacții neobișnuite adresează-te medicului veterinar.

  • Face parte dintre uleiurile esențiale care se oxidează ușor, și, dacă sunt oxidate, pot cauza sensibilitate la nivel cutanat. Astfel că, recomandăm să fie depozitat corespunzător.
  • A se păstra la loc uscat, rece și ferit de lumină. Recomandăm păstrarea uleiurilor esențiale în frigider, dulap departe de căldură și întunecos, sau într-o cutie închisă (pentru ca mirosul lor să nu cuprindă și mâncarea).
  • A nu se păstra la îndemâna sau vederea copiilor.
  • A se păstra departe de orice sursă de foc, deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile și pentru că îsi pierd din proprietățile terapeutice atunci când sunt supuse încălzirii.
  • A se păstra cu capacul bine închis pentru a evita evaporarea, oxidarea.
  • A se păstra în ambalajul inițial. Dacă e necesar să le mutați, folosiți recipiente sterile de sticlă colorată.