Domama | Uleiuri DoTerra si cum sa le folosesti

Ulei esențial de Cuișoare (Eugenia caryophyllata)

CantitateCantitate: 15ml

Origine: Madagascar

Metoda de folosire: Difuzare, Topic, Intern

BeneficiiBeneficii:

  • Recunoscute în mod obișnuit sub formă de condiment măcinat pentru bucătărie, cuișoarele pot fi utilizate și în alte scopuri, datorită proprietăților lor unice și puternice. 
  • Profilul său cald și condimentat face uleiul esențial de Cuișoare ideal pentru utilizarea la rețetele de sărbători. 
  • Utilizat frecvent la deserturi ca fursecurile, datorită savorii sale revigorante și parfumului aromatic.

Proprietăți terapeutice:

Antibacterian, Anticoagulant, Antidepresiv, Antifungic, Antiinflamator, Antioxidant, Antiviral, Carminativ, Digestiv, Eubiotic, Mucolitic

Descriere

Cuișoarele provin dintr-un copac străvechi care a fost cultivat de peste 2.000 de ani, beneficiile și utilizările acestora datând încă din China și India antică.  În alte literaturi de gen se crede că este un copac nativ din Indonezia. Cuișoarele au fost folosite de mii de ani sub multe forme și pentru multiple probleme, cu mult înainte de a fi folosite ca ulei esențial în aromaterapia de astăzi.  Cuișoarele au fost considerate una dintre cele mai valoroase mărfuri din Europa secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Au fost folosite ca condiment culinar și în tincturi pentru probleme ale pielii, în tulburări digestive, contra durerilor de dinți și la naștere.

Uleiul de cuișoare a fost folosit în medicina chineză pentru bronșită, diaree și hernie. Cuișoarele au proprietăți antiseptice puternice și au fost folosite chiar în perioada izbucnirii Ciumei în Europa. Cuișoarele au fost, de asemenea, folosite în parfumuri pentru mirosul lor condimentat și cald, în lichioruri, la vinul fiert pe care încă îl preparăm și noi de sărbători, în produse stomatologice și în poțiuni de dragoste.

Arborele de cuișoare este un copac înalt, veșnic verde, din familia de plante Myrtaceae, care crește până la 39 de picioare în înălțime. Are un trunchi cenușiu, care este neted, și frunze mari pe tulpini scurte. Cuișoarele arborelui de cuișoare sunt produse din mugurii maturi, roșii, care apar în sezonul ploios. Cuișoarele sunt „bătute” din copac și uscate.

Există diferite soiuri de ulei esențial de cuișoare disponibile: distilat din muguri de cuișoare, din frunze de cuișoare și din tulpina de cuișoare. Uleiul esențial din muguri de cuișoare este cel mai adesea folosit și căutat, pentru că are cea mai mare valoare în utilizarea aromoterapiei, deoarece conține cel mai mic procent din componenta chimică eugenol. Pentru a spori confuzia, toate cele trei uleiuri esențiale de cuișoare au același nume botanic, așa că este important să identificăm din ce parte a plantei a fost extras uleiul.

Uleiul esențial de cuișoare este distilat în următoarele moduri:

  • Ulei esențial din muguri de cuișoare,
  • Uleiul esențial din frunze de cuișoare,
  • Uleiul esențial din tulpină.

Uleiul esențial din muguri de cuișoare este de culoare galbenă, cu un parfum dulce-condimentat.

Uleiul esențial din frunze de cuișoare este de culoare maro, cu un parfum de lemn.

Uleiul esențial de tulpină de cuișoare este o „combinație” atât a caracteristicilor mugurilor de cuișoare, cât și a frunzei de cuișoare; Uleiul de tulpină de cuișoare este, de asemenea, de culoare galbenă, dar cu un parfum de lemn.

Uleiul nostru esențial de cuișoare doTerra provine din Madagascar și este obținut prin distilarea la abur a semințelor de Eugenia caryophyllata

Mod de Acțiune

FIZIC

Micoze

Uleiul esențial de Cuișoare este puternic iritant pentru piele, astfel că trebuie bine diluat sau combinat cu produse de igienă și folosit pentru a combate infecțiile micotice.

Dantură

Uleiul esențial pur de Cuișoare poate fi folosit în stomatologie pentru că are un puternic efect analgezic. Așa cum se pot mesteca cuișoarele, și uleiul poate fi masat pe gingie – însă mereu diluat – pentru a ajuta în infecții ale gingiei, ale dinților. Se folosește și în apa de gură sau masat pe maxilar cu aceleași efecte.

Musculatură

Uleiul de Cuișoare încălzește foarte bine locul unei dureri musculare, relaxând și permițând aplicarea altor creme sau uleiuri pentru inflamțiile musculare. Fiind un iritant al pielii, se diluează mereu cu un ulei purtător. Se poate combina, împreună sau în straturi, cu amestecul Deep Blue, cu Uleiurile Copaiba, Lavandă sau Lemongrass.

 

Infecții

Datorită conținutului său semnificativ de eugenol, uleiul de Cuișoare are proprietăți antifungice și antibacteriene. De aceea, ar putea fi eficient adăugat produselor de curățare pentru piele, în special când există infecții recurente. In acest sens, poate fi asociat Amestecului Salubelle sau cu un ulei precum Lavanda/Geranium/Bergamota/Melissa/Cedrul. 

 

Sistem urinar

Fiind eubiotic, uleiul de Cuișoare poate susține apărarea corpului împotriva infecțiilor urinare.

 

Sistemul digestiv

Împreună cu Amestecul de digestie Zengest, uleiul de Cuișoare sprijină rezolvarea problemelor digestive care au la rădăcină  un fundal baterial sau fungic.

MENTAL

Uleiul

Limitelor

 

Gânduri negative eliberate:

Gânduri pozitive susținute: 

Sugestie de utilizare

Aromatic – dimineața și seara înainte de culcare, inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona umerilor, de-a lungul șirii spinării, pe nodurile limfatice, pe pulpele picioarelor, pe tălpi sau în palme – de câte ori este nevoie

EMOȚIONAL

 

Emoții negative eliberate:

control, frică, perfecționism, rigiditate, blocaj, încordare

Emoții pozitive promovate:

flexibilitate, de încredere, în acord cu fluxul vieții, adaptabilitate

Sugestie de utilizare:

Aromatic –  inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona umerilor, pe șira spinării, nodurile limfatice, pe pulpele picioarelor, pe tălpi sau în palme – de câte ori este nevoie.

SPIRITUAL

Uleiul

Acceptării personale

Afirmația

„Mă mișc și sunt în fluxul natural al schimbărilor vieții.”

Sugestie de utilizare:

Aromatic – inhalează direct din sticlă, pune în difuzor sau picură direct în palmă. Freacă palmele între ele și inspiră profund.

Topic -aplică 1- 3 pe zona umerilor, pe șira spinării, pe nodurile limfatice, pe pulpele picioarelor, pe tălpi sau în palme – de câte ori este nevoie.

Informații Produs

AROMATIC 

  • Se adaugă câteva picături de ulei esențial de Cuișoare în difuzorul cu ultrasunete sau in umidifcatorul (verificat în prealabil că are un recipient care susține folosirea uleiurilor esențiale pure și nu se topește) din casă pentru a dispersa în atmosferă particule din acest ulei în scopul curățării aerului, igienizării, combatere tuse.
  • Atunci când este nevoie, se poate inhala direct din sticlă, ținând însă la distanță de pielea nasului pentru a nu irita zona.
  • Atunci când se dorește schimbarea senzației atomosferice într-o cameră, se poate combina cu Ylang Ylang, Bergamotă, Iasomie încât să promoveze o stare de spirit inclinată spre apropierea fizică și emoțională între parteneri.
 

TOPIC

  • Pentru masaj anti inflamatoriu muscular, amestecă 2 picături cu 10 ml de ulei cărăuș. Se poate aplica împreună cu Ghimbirul sau Menta, sau în straturi separate și la intervale de 20 de minute cu Crema Deep Blue și Copaiba.
  • Compusul chimic principali al Cuișoarelor, Eugenolul, care îi conferă proprietățile de a igieniza, a decongestiona musculatura, de a anestezia local o zonă, poate, de asemenea, să fie folosit pentru congestie limfatică în combinație cu Ghimbirul și Chiparosul, în special.
  • Cuișoarele pot fi amestecate cu alte uleiuri esențiale precum Siberian Fir, Copaiba, DeepBlue, Ienupăr, Salvie, Lavandă, Măghiran, Piper Negru pentru a ameliora sau elimina durerile musculare, reumatice, de articulații. Atenție la diluarea sa pentru că este un puternic iritant al pielii!
  • Tot despre dureri este vorba și în perioada menstruației, pentru multe femei, astfel că se poate combina cu Salvia, Copaiba, Lavanda, Geraniumul sau poate suplimenta folosirea amestecului gata realizat de doTerra exact pentru aceste probleme – ClaryCalm.  Oriunde există dureri, dureri premenstruale, spasme și colită spasmodică și este nevoie de o încălzire a țesuturilor pentru a permite o circulație eficientă a sângelui, poate să fie de ajutor.
  • Pentru a îmbunătăți masajele anticelulitice, folosiți Cuișoarele cu Ghimbir în zonele de interes.

INTERN

  • Adaugă într-o capsulă 1 picătură pentru efectele sale detoxifiante. El ajută la intensificarea eliminării toxinelor din corp.
  • Scade nivelul glicemiei împreună cu Scorțișoara și Fenelul. A se folosi însă cu măsură și pe perioade scurte și mereu însoțit de probiotice. Se poate folosi alternativ cu produsele din gama MetaPwr care sunt formulate special pentru a regla metabolismul și au dovedit, în urma testelor, eficiență și în diabet.
  • Un bun adjuvant și pentru cafea datorită efectelor sale detoxifiante.

 

CASĂ

  • Pulverizează pentru a crea un odorizant de aer care acționează impotriva agenților patogeni din aer, aducând o atmosferă curată cu un miros proaspăt, revigorant, dar și pentru că favorizează o respirație lină, deschizând căile respiratorii.
  • Poate fi folosit atunci când sunt probleme sezoniere printre membrii aceleași familii, pentru că are rol expectorant, carminativ, dar si anxiolitic. Reduce stresul aferent încercării de a soluționa situația cu care te confrunți.

Stomatologie și îngrijirea dinților

Decalcifierea dinților și remineralizarea lor cu CEO

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3432374/

Eroziunea dentară sau decalcificarea smalțului este o problemă clinică semnificativă și se crede că sucul de mere crește potențialul de eroziune dentară. S-a efectuat atunci un studiu in vitro având ca pornire folosirea sucului de mere și s-a urmărit efectul pe dantură. S-a investigat efectul uleiului esențial de cuișoare (numit în studiu CEO) și principiile sale active asupra decalcificării dentare cu ajutorul sucurilor de mere. „La analiza GC-MS, CEO a arătat un conținut ridicat de eugenol (58,29%) și acetat de eugenil (19,10%). Probele de dinți au fost împărțite aleatoriu în 5 grupuri de tratament: control, CEO, eugenol, eugenil-acetat și fluorură. Probele au fost expuse timp de 24 de ore și au fost analizate pentru conținutul de calciu folosind plasmă cuplată inductiv cu spectroscopie de emisie optică (ICP-OES). Datele au fost analizate folosind testul t student (P < 0,05). CEO, eugenolul și acetatul de eugenil au scăzut semnificativ decalcificarea dintelui de către sucul de mere la doar 17, 24 și, respectiv, 21  mgL-1. Activitatea hemolitică asupra eritrocitelor umane a fost studiată pentru a exclude posibilitatea unei citotoxicități asociate în continuare. S-a observat că CEO-ul și cele două molecule de plumb ale sale inhibă decalcificarea și/sau promovează remineralizarea cauzată de sucurile de mere. Efectul compuşilor de testat pare a fi distinct ca cel al tratamentului cu fluor. Prin urmare, CEO-ul poate servi a fi un adjuvant promițător al fluorului în tratamentul cariilor radiculare în timpul terapiei minim invazive.”

Analgezic dentar

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16530911/

Descriere: Agenții topici au fost aplicați pe mucoasa bucală canină maxilară a 73 de voluntari adulți. În cadrul studiului au fost testate patru substanțe: (1) gel de cuișoare preparat acasă, (2) gel de benzocaină 20%, (3) placebo care seamănă cu cuișoare și (4) un placebo care seamănă cu benzocaina. După 5 minute de aplicare a materialului într-o manieră randomizată, fără să știe fiecare ce a primit, fiecare participant a fost înțepat cu ace. Răspunsul la durere a fost înregistrat utilizând o scală vizuală analogă cu a durerii de 100 mm.

Rezultate: Atât gelurile de cuișoare, cât și cele de benzocaină au avut scoruri medii semnificativ mai mici ale durerii decât placebo (p=0,005). Nu a fost observată nicio diferență semnificativă între cuișoare și benzocaină în ceea ce privește scorurile durerii.

Concluzie: Gelul de cuișoare ar putea avea potențialul de a înlocui benzocaina ca agent topic înainte de introducerea acului.

 

Cariile și Cuișoarele

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5296592/

Prin acest studiu s-a încercat a determina dacă 10 produse vegetale, pe care le găsim în natură, au proprietățile antimicrobiene împotriva microorganismelor orale care cauzează carii și de a verifica eficacitatea acestor produse in vitro folosindu-le în apă de gură și produse pentru dinți specifice.

Uleiul de cuișoare a fost cel mai eficient dintre toate produsele împotriva microorganismelor cauzatoare de carii cu zonă de inhibiție – 30 mm urmat de pasta de ghimbir-usturoi – 25 mm, Neem – 15 mm, ulei de arbore de ceai – 15 mm.

Concluzie
Pe baza rezultatelor de mai sus, se poate deduce că aceste produse naturale au eficacitatea maximă împotriva microorganismelor și pot fi recomandate în paste de dinți, apă de gură, geluri topice etc.

 

 

AROMATIC

Se difuzează

Se poate pune într-o sticlă cu atomizor și se pulverizează

Se inhaleză direct din sticlă

TOPIC

Se aplică direct pe piele, în zonele unde se dorește obține un efect, după o diluare corespunzătoare.

Se folosește topic drept comprese, masaje, unguente.

INTERN

Uleiul esential de Cuișoare se folosește intern  în capsule.

Pentru cei care au acasă animale de companie, uleiurile esențiale nu sunt potrivite pentru toate animalele. Parcurge ghidul de la secțiunea dedicată animalelor de companie. pentru a ști ce uleiuri acceptă ele. Asigură-te că ușa încăperii este deschisă mereu, astfel încât acestea să poată părăsi încăperea în cazul în care simt disconfort, iar dacă apar reacții neobișnuite adresează-te medicului veterinar.

Uleiul de Chiparos este netoxic, non-iritant și nesensibilizant. Depozitat necorespunzător, și oxidându-se, poate provoca iritația pielii.

Nu se cunosc contraindicații.

Dar se păstrează corespunzător.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Dacă ești însărcinată, alăptezi sau te afli sub supraveghere medicală, consultă cadrul specializat cu care colaborezi în curele tale.

Evită contactul cu ochii, urechea internă sau zonele sensibile.

Înainte de a folosi uleiurile esențiale, asigură-te că ai luat la cunoștință regulile de bază privind siguranța folosirii uleiurilor esențiale.

Atunci când sunt folosite topic, uleiurile esențiale se diluează conform graficului de dozare care ține cont de vârstă, greutate și condiția persoanei. În situații individuale particulare, ia legătura cu educatorul tău în aromaterapie.

 Pentru cei care au acasă animale de companie, uleiurile esențiale nu sunt potrivite pentru toate. Parcurge ghidul de la secțiunea pentru animalele de companie. Asigură-te că ușa încăperii este deschisă mereu, astfel încât acestea să poată părăsi încăperea în cazul în care simt disconfort, iar dacă apar reacții neobișnuite adresează-te medicului veterinar.

 

  • A se păstra la loc uscat, rece și ferit de lumină. Recomandăm păstrarea uleiurilor esențiale în frigider, dulap departe de căldură și întunecos, sau într-o cutie închisă (pentru ca mirosul lor să nu cuprindă și mâncarea).
  • A nu se păstra la îndemâna sau vederea copiilor.
  • A se păstra departe de orice sursă de foc, deoarece uleiurile esențiale sunt inflamabile și pentru că îsi pierd din proprietățile terapeutice atunci când sunt supuse încălzirii.
  • A se păstra cu capacul bine închis pentru a evita evaporarea, oxidarea.
  • A se păstra în ambalajul inițial. Dacă e necesar să le mutați, folosiți recipiente sterile de sticlă colorată.